Cunoștințe certificate de limbă turcă, pentru studenți și cadre didactice

Cunoștințe certificate de limbă turcă, pentru studenți și cadre didactice
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Studenții și cadrele didactice de la Facultăţile de Litere și de Istorie, Filosofie și Teologie, care au participat, timp de un an, la primul curs de limbă turcă organizat la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, și-au primit certificatele de competență lingvistică, nivel A1, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Sala Senatului.

Organizarea acestui curs, în premieră, la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați (UDJG), în anul universitar 2023-2024, a fost posibilă, după cum am aflat de la lect. univ. dr. Daniela Bogdan, grație eforturilor susținute ale doamnei Gülten Abdula Nazare, președintele Uniunii Democrate a Turcilor din România, filiala Galați. Doamna a mediat și facilitat, cu sprijinul doamnei prorector Elena Mereuță și a celor doi decani (de la momentul respectiv n.red.) - prof univ. dr. Simona Antofi și prof. univ. dr. Arthur Tuluș, încheierea unui acord cadru între Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Ambasada Republicii Turcia la București și Ministerul Educației din Republica Turcia.

Cursanții au beneficiat de experiența lect. univ. dr. Mehmet Koçakaplan, de la Universitatea Marmara din Istanbul, căruia prof. univ. dr. Arthur Tuluș, prorectorul UDJG, a ținut să-i mulțumească pentru răbdarea și dăruirea de care a dat dovadă.

Studenții filologi s-au declarat mulțumiți de faptul că au avut posibilitatea să învețe lucruri noi: "Pentru mine, cursul de turcă a fost una dintre cele mai frumoase experiențe de anul acesta! Faptul că am avut oportunitatea de a învăța atât elemente de limbă, cât și de cultură și civilizație a fost chiar mai mult decât mi-aș fi imaginat că pot să experimentez la această facultate. Având în vedere că această limbă are și câteva litere diferite față de română, a fost o adevărată provocare din punct de vedere fonetic. Cireașa de pe tort a fost, cu siguranță, domnul profesor, care prin carisma sa a reușit să ne facă să îndrăgim procesul și să ne dorim să continuăm învățarea și în anul universitar următor", a explicat Maria Ariton, studentă în anul I.

"Primii pași fiind făcuți, așteptăm, cu nerăbdare, ca lectorul Mehmet Koçakaplan să revină la Universitatea «Dunărea de Jos» în octombrie, pentru a iniția alți studenți și cadre didactice în tainele limbii, culturii și civilizației turce și pentru a consolida cunoștinţele proaspeților absolvenți din acest an", a declarat conf. univ. dr. Antoanela Mardar, noul decan al Facultății de Litere.

"Turcia are o cultură bogată și diversă și o istorie fascinantă. Cred că învățarea acestei limbi mă va ajuta să înțeleg mai bine tradițiile și literatura turcă. De asemenea, Turcia este o destinație turistică populară, cu locuri impresionante de vizitat. Cunoașterea limbii îmi poate îmbunătăți experiența de călătorie, permițându-mi să interacționez mai ușor cu localnicii și să explorez locuri mai puțin turistice. Pentru că mă gândesc să lucrez pe viitor în domenii precum turism sau traduceri, mă bucur că UDJG mi-a oferit această posibilitate", a declarat Monica Georgiana (Lăzărescu) Hagiu, studentă în anul I.

Din fericire, colaborarea instituțională româno-turcă va continua și în anul universitar 2024-2025.

Citit 1627 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iulie 2024 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.