Producția de energie electrică a României, în scădere accentuată

Producția de energie electrică a României, în scădere accentuată
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

România a înregistrat o scădere semnificativă a producției de energie electrică în primul trimestru al anului 2025, iar importurile s-au dublat față de aceeași perioadă din 2024, potrivit datelor Transelectrica.

Dacă în primul trimestru din 2024 sistemul energetic era pe excedent, în 2025 balanța s-a inversat: diferența dintre energia importată și cea exportată a fost de 1,3 TWh. În urmă cu un an, România avea un excedent de 1 TWh. Doar în primele trei luni din acest an, importurile de energie au ajuns la 3,1 TWh.

Scăderi au fost înregistrate în toate sectoarele de producție: termocentral - minus 3%, nuclear - minus 2%, regenerabile - minus 16%, iar cel mai grav a fost sectorul hidro, cu un declin de 39%.

Cea mai afectată companie a fost Hidroelectrica, care a raportat cea mai scăzută producție din ultimii 10 ani. Principalul motiv: un început de an extrem de secetos. Debitul mediu al Dunării în primul trimestru din 2025 a fost cu aproape 40% mai mic față de perioada similară din 2024.

„Grupul Hidroelectrica înregistrează în primul trimestru al anului 2025 rezultate operaționale și financiare peste estimările bugetare, dar în scădere față de aceeași perioadă a anului 2024. Contextul operațional dificil, marcat de condiții hidrologice nefavorabile, a condus la o reducere cu 38% a producției nete de energie electrică - până la 2.654 GWh, cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani pentru trimestrul I”, se arată în raportul financiar al companiei.

Profitul net al Hidroelectrica a fost cu 56% mai mic față de T1 2024, iar marja operațională a scăzut cu 42%, în timp ce marja netă s-a redus cu 40%. Aceste evoluții reflectă o reconfigurare a structurii veniturilor, în care segmentul de furnizare are o pondere tot mai mare.

Cu toate acestea, compania a reușit să gestioneze eficient riscul hidrologic, adaptându-și strategia prin tranzacții pe piața forward și prin consolidarea segmentului de furnizare. Astfel, a obținut un profit brut cu 26% peste estimările bugetare.

„Chiar și în acest context dificil, Grupul Hidroelectrica obține un profit brut cu 26% peste nivelul prognozat, demonstrând o gestiune eficientă a resurselor și capacitatea de a face față unor cicluri naturale adverse.”

Veniturile din furnizare au crescut datorită extinderii bazei de clienți și a unei politici comerciale adaptate la condițiile concurențiale. Deși volumul de energie livrat a crescut, efectul pozitiv a fost parțial anulat de scăderea prețurilor de vânzare.

Citit 240 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Mai 2025 17:45

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro