Un nou tip de înșelătorie prin telefon, în numele Poliției și al BNR

Un nou tip de înșelătorie prin telefon, în numele Poliției și al BNR
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează că a fost raportat un nou tip de fraudă comisă în numele Poliției Române și al Băncii Naţionale a României (BNR). Escrocii folosesc metode tot mai elaborate, încercând să manipuleze victimele pentru a obține date bancare confidențiale.

„Un nou tip de fraudă a fost raportat în luna aprilie 2025, implicând apeluri telefonice care pretind a fi din partea Poliţiei Române şi a Băncii Naţionale a României. Infractorii folosesc metode sofisticate pentru a manipula victimele şi a obţine date bancare confidenţiale”, a transmis DNSC.

Potrivit instituției, victimele sunt apelate de o presupusă „agentă de poliție”, care susține că un infractor internațional, căutat prin Interpol, s-a prezentat la o bancă din România și a încercat să contracteze un împrumut folosind identitatea persoanei vizate.

„Se menționează că este vorba despre o situație gravă, de natură penală, și că este în desfășurare o anchetă oficială. Persoanei i se comunică faptul că urmează să primească o citație pentru a se prezenta la secția de poliție. Se invocă o serie de articole de lege și se creează presiune psihologică prin limbaj formal și grav. Pentru a „dovedi” identitatea, atacatorii trimit o fotografie a unei legitimații de poliție prin WhatsApp - un document falsificat, dar credibil din punct de vedere vizual”, au explicat specialiștii DNSC.

Ulterior, victima este transferată către un așa-zis „specialist BNR”, care continuă manipularea.

„Se transmite o scrisoare oficială, pretins emisă de către guvernatorul Mugur Isărescu, care susține gravitatea cazului. În continuare, victima este întrebată dacă utilizează aplicații precum Telegram, pentru a continua comunicarea într-un „mediu securizat”. Prin aceste canale, i se solicită ulterior extrasul de cont bancar, sub pretextul necesității emiterii unei asigurări”, mai arată DNSC.

Recomandări ale DNSC

Pentru a nu cădea în capcana escrocilor, nu oferi niciodată date personale sau bancare prin telefon. Închide imediat apelul și contactează instituția la un număr oficial. Nu continua discuția pe WhatsApp, Telegram sau Signal.

DNSC atrage atenția că instituțiile statului nu cer niciodată date bancare prin telefon și nu comunică prin aplicații de mesagerie criptate.

Citit 1280 ori Ultima modificare Marți, 22 Aprilie 2025 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.