Marea Cuponiadă, așa cum a fost cunoscut procesul de privatizare în masă care a debutat în anul 1991, le-a adus românilor certificate de proprietate, cunoscute drept cupoane valorice, prin care puteau cumpăra acțiuni la una din sutele de societăți deținute de stat. Unii români au păstrat cupoanele, alții le-au vândut, le-au transferat altor persoane ori le-au depus în fondurile de investiții (celebrele FPP-uri - Fondurile Proprietății Private, apoi transformate în SIF-uri - Societăți de Investiții Financiare), iar alții pur și simplu au uitat de ele. Este posibil ca aceste acțiuni să „producă” încă bani.
Conform statisticilor Depozitarului Central, circa opt milioane de persoane mai au acțiuni primite în timpul Cuponiadei, dintre care circa jumătate sunt complet inactive, adică nu și-au ridicat dividendele sau nu au solicitat informații despre acțiunile deținute.
La nivelul județului Galați, Depozitarul Central are în evidență 240.416 acționari. Cu alte cuvinte, 240.416 gălățeni figurează în registrul celor care au avut în ultimii 30 de ani sau care dețin în continuare acțiuni primite la Cuponiadă. Registrul este actualizat la zi, dar din datele existente nu reiese dacă titularul respectivelor cupoane mai trăiește sau nu. Nu este clar nici dacă, după ce ai vândut acțiunile pe care le-ai primit, mai figurezi în continuare în registrul „cuponarilor”.
Ceea ce este clar, însă, este că oricine poate afla informațiile despre acțiunile pe care le mai deține adresându-se Depozitarului Central (roclear.ro), entitatea care deține registrul cu informaţiile legate de persoanele care au acţiuni primite la Cuponiadă.
Toate informațiile pot fi aflate de la Depozitarul Central
Conform avocatnet.ro, cel care ştie că avea acţiuni din timpul Cuponiadei şi îşi aminteşte numele societăţii sau al societăţilor la care a primit aceste acţiuni poate obţine un „sumar al poziţiilor de cont” - un desfăşurător cu toate acţiunile care se regăsesc pe acelaşi cod numeric personal (CNP).
Pentru aceasta, trebuie depuse la Depozitarul Central (fizic, prin poştă sau prin intermediul e-mail-ului) o cerere în acest sens şi o copie a actului de identitate. Tariful pentru eliberarea sumarului de cont este de 26 de lei/solicitare, sumă ce poate fi plătită şi prin transfer bancar.
Dacă nu mai este sigur dacă mai are sau nu acţiuni din Cuponiadă, cel interesat poate solicita Depozitarului Central un istoric de cont. Acesta oferă, în ordine cronologică, o detaliere a activităţii realizate cu acţiunile respectivului titular şi se poate obţine tot de la Depozitarul Central, în baza unei cereri de eliberare a extrasului de cont şi a unei copii a actului de identitate. Tariful este de 22 de lei pentru fiecare societate la care deţine acţiuni.
Aceste două documente se pot obține și prin intermediul unui împuternicit, în baza unei procuri autentificate la notar, la ambasada sau consulatul României din statul în care „acționarul” este rezident, ori semnată în fața în fața directorului de penitenciar, în cazul în care solicitantul are „reședința” la pușcărie.
După ce a fost aflat istoricul şi/sau sumarul de cont, cel care deţine acţiuni poate alege să le vândă (printr-un broker sau o bancă, în cazul în care compania mai este listată la Bursa de Valori), să le păstreze pentru a obţine dividende sau să le doneze unei rude sau membru al familiei.
Pe site-ul Depozitarului Central (roclear.ro) este detaliat și modul în care moștenitorii unei persoane decedate pot intra în posesia acțiunilor ce au fost deținute de aceasta.