Zeci de pietoni au fost depistați zilnic, săptămâna trecută, în timp ce traversau strada prin locuri nepermise, punându-și în pericol viața din dorința de scurta drumul sau de a nu aștepta câteva minute la un semafor până la care mai aveau, poate, de parcurs, câțiva pași.
Polițiștii rutieri care timp de o săptămână au monitorizat zonele cu cel mai ridicat grad de risc în ceea ce privește accidentarea pietonilor certați cu regulile, au alternat din plin sfaturile preventive cu amenzile. Nu mai puțin de 132 de sancțiuni, în valoare totală de peste 11.700 de lei, au ajuns în mâinile celor care s-au jucat cu propria siguranță în momentul în care au traversat prin locuri nepermise și chiar prin calea mașinilor.
Un lucru de care prea puțini sunt conștienți în momentul în care aleg să treacă strada haotic sau chiar pe trecere, dar fără asigurare prealabilă, este acela că nu își pun în pericol doar siguranța proprie, ci și pe a traficului, o simplă manevră de evitare făcută de un șofer putând duce la ciocniri în lanț și chiar la accidente cu victime.
Atenția face diferența între viață și moarte
Din cauza indisciplinei, de la începutul acestui an, în județul Galați au avut loc accidente care s-au soldat cu moartea unui pieton și cu rănirea gravă a altor șapte.
Pentru că lupta dintre om și fier este una inegală, polițiștii îi sfătuiesc pe pietoni și fie mai responsabili și să nu-și mai pună siguranța exclusiv în mâinile norocului sau ale șoferilor. Chiar și aceștia din urmă pot avea un moment de neatenție, care poate fi fatal pentru grăbitul care le apare brusc, în față.
Pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, polițiștii vă recomandă să:
- circulaţi numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea sau numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;
- traversaţi drumurile publice prin locurile marcate şi după o asigurare temeinică; nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că puteţi să o faceţi în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde;
- nu folosiţi telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversaţi un drum public, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;
- când nu există în apropiere trecere pentru pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică. Atentie! Aici nu aveţi prioritate.
- pe timp de noapte, pietonul care circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent - reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.