În Galați, traversatul la întâmplare e la ordinea zilei. Pietonii își pun viața în mâinile norocului

În Galați, traversatul la întâmplare e la ordinea zilei. Pietonii își pun viața în mâinile norocului
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Zeci de pietoni au fost depistați zilnic, săptămâna trecută, în timp ce traversau strada prin locuri nepermise, punându-și în pericol viața din dorința de scurta drumul sau de a nu aștepta câteva minute la un semafor până la care mai aveau, poate, de parcurs, câțiva pași.

Polițiștii rutieri care timp de o săptămână au monitorizat zonele cu cel mai ridicat grad de risc în ceea ce privește accidentarea pietonilor certați cu regulile, au alternat din plin sfaturile preventive cu amenzile. Nu mai puțin de 132 de sancțiuni, în valoare totală de peste 11.700 de lei, au ajuns în mâinile celor care s-au jucat cu propria siguranță în momentul în care au traversat prin locuri nepermise și chiar prin calea mașinilor.

Un lucru de care prea puțini sunt conștienți în momentul în care aleg să treacă strada haotic sau chiar pe trecere, dar fără asigurare prealabilă, este acela că nu își pun în pericol doar siguranța proprie, ci și pe a traficului, o simplă manevră de evitare făcută de un șofer putând duce la ciocniri în lanț și chiar la accidente cu victime.

Atenția face diferența între viață și moarte

Din cauza indisciplinei, de la începutul acestui an, în județul Galați au avut loc accidente care s-au soldat cu moartea unui pieton și cu rănirea gravă a altor șapte.

Pentru că lupta dintre om și fier este una inegală, polițiștii îi sfătuiesc pe pietoni și fie mai responsabili și să nu-și mai pună siguranța exclusiv în mâinile norocului sau ale șoferilor. Chiar și aceștia din urmă pot avea un moment de neatenție, care poate fi fatal pentru grăbitul care le apare brusc, în față.

Pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, polițiștii vă recomandă să:

- circulaţi numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea sau numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;

- traversaţi drumurile publice prin locurile marcate şi după o asigurare temeinică; nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că puteţi să o faceţi în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde;

- nu folosiţi telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversaţi un drum public, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;

- când nu există în apropiere trecere pentru pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică. Atentie! Aici nu aveţi prioritate.

- pe timp de noapte, pietonul care circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent - reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.

Citit 2362 ori Ultima modificare Luni, 28 Aprilie 2025 18:05

5 comentarii

  • postat de poate vreti la poarta lui sf. petru
    Marți, 29 Aprilie 2025 14:24
    128.127.119.***
    am vazut cu ochi mei cind semaforul de pietoni s-a facut verde nu se uita nimeni ca e o masina la 2-3 metri de trecere. se arunca ca oile. ala poate face puscarie dar tu mori...
    1
    6
  • postat de Câte-o data afli cât ești de prost prea târziu.
    Marți, 29 Aprilie 2025 12:27
    128.127.118.***
    În unele cazuri nu ai trecere de pietoni decât la mai bine de 1km, în altele chiar și cu semn de limitare de viteze șoferii merg de parca drumul e doar al lor, a se vedea centura.
    4
    2
  • postat de Ekow _||_
    Marți, 29 Aprilie 2025 07:10
    5.13.192.***
    Nici măcar trecerea de pietoni nu ți mai oferă siguranță, mai multă implicare din partea politiei rutiere și cu forme de educație rutieră pentru toate categoriile de vârste.
    3
    13
  • postat de Quaestio
    Luni, 28 Aprilie 2025 21:55
    86.124.200.***
    Unora le place sa fie Tester .
    Testeaza pe pielea lor daca functioneaza Frana la masini .
    4
    27
  • postat de Politia dublei masuri
    Luni, 28 Aprilie 2025 20:53
    5.13.158.***
    ..."au alternat din plin sfaturile preventive cu amenzile". La soferi de ce nu se aplica aceeasi metoda si gradualitate si nivel al amenzilor? Pericolul social este identic. I-au testat cu drugtestul?
    10
    20

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro