Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), în luna martie 2025 s-a înregistrat o creștere a salariului mediu brut cu 6,3% și a celui net cu 6,4% față de luna februarie. Astfel, salariul mediu brut a crescut cu 563 de lei, iar salariul mediu net cu 340 de lei. Câştigul salarial mediu brut a fost 9.495 de lei, iar câştigul salarial mediu net a crescut la 5.691 de lei.
Cele mai ridicate câștiguri salariale medii nete au fost înregistrate în fabricarea produselor din tutun (14.768 lei) și în sectorul IT, mai exact în activitățile de servicii în tehnologia informației și servicii informatice (13.697 lei). La polul opus, cele mai mici salarii s-au consemnat în domeniul hotelier și al restaurantelor (3.279 lei), respectiv în industria confecțiilor (3.410 lei).
Majorările din sectorul economic au fost influențate, în principal, de acordarea unor bonusuri ocazionale - cum ar fi prime trimestriale, anuale, de Paște sau pentru performanțe deosebite - dar și de beneficii în natură, ajutoare bănești, sume din profitul net sau alte fonduri (inclusiv tichete valorice). De asemenea, creșterile au fost susținute de o activitate economică mai intensă, în funcție de producția realizată sau de contractele derulate.
Și în sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri salariale comparativ cu luna precedentă: în învățământ, salariile au crescut cu 3,7%, în principal ca urmare a reluării plății orelor suplimentare pentru personalul didactic; în sănătate și asistență socială, creșterea a fost de 1,7%, iar în administrația publică, câștigul salarial a crescut ușor, cu un leu.
Pe de altă parte, unele domenii au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net. Cele mai semnificative diminuări au fost înregistrate în activitățile auxiliare pentru intermedieri financiare, asigurări și fonduri de pensii, cu o scădere de 14,8%. Alte reduceri, cuprinse între 3% și 8%, au fost raportate în transportul naval, precum și în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice. Scăderile au fost cauzate, în principal, de nerealizările în producție sau de încasările mai mici, în funcție de contractele și proiectele derulate.